mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes79
mod_vvisit_counterVčeraj271
mod_vvisit_counterTa mesec9368
mod_vvisit_counterSkupaj1250576

Today: Mar 28, 2024

Vroče novice

avto.jpg

Izlet v Salzburg, Orlovo gnezdo in rudnik soli

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

2. 6. 2016 v zgodnjih jutranjih urah smo se iz Dolenje Straže odpeljali na celodnevni izlet proti Nemčiji. Zbralo se nas je za povsem poln avtobus. Pot nas je vodila na Bavarsko, v Berchtesgaden, ki velja za eno najlepših pokrajin Nemčije. Najprej smo se odpeljali v Obersalzberg, od tam dalje pa smo se s prav posebnimi avtobusi prirejeni za vožnjo po izjemno atraktivni in razgledni alpski cesti, povzpeli na višino 1700 metrov. Skozi predor smo odkorakali v samo goro ter se iz notranjosti gore Kehlstein z dvigalom zlate barve dvignili še za dodatnih 160 metrov. Končno smo prispeli na sam vrh Kehlsteina, kjer na višini 1834 metrov stoji slovito Hitlerjevo »Orlovo gnezdo«. Orlovo gnezdo je bilo darilo ožjih strankarskih kolegov Hitlerju za njegov 50. rojstni dan. Samo izgradnja ceste do območja je preračunano v današnjo valuto stala okoli 150 milijonov evrov. Čeprav Hitler Orlovega gnezda ni obiskoval pogosto, saj se je bal višine, je tukaj konec 30. let 20. stoletja gostil nekatere voditelje evropskih držav. Z vrha se razprostira čudovit razgled na salzburško kotlino in okolico.

Po povratku v dolino smo obiskali rudnik soli, kjer smo oblekli rudarska oblačila in se z vlakom po rudniških rovih spustili pod zemljo. Spoznali smo način rudarskega dela in pridobivanja soli. Pod zemljo smo se spuščali po lesenih toboganih, se spustili vse do podzemnega slanega jezera, ki smo ga prečkali z ladjico. Po dveh urah podzemnega življenja smo se vrnili na svetlo.

Da smo povsem izkoristili naš potep, smo se po rudniškem življenju odpeljali v četrto največje avstrijsko mesto – Salzburg, ki je hkrati rojstno mesto slovitega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Po sprehodu in turističnem vodenem ogledu mesta ter pokušini lokalnih specialitet smo se v ritmu harmonike odpeljali nazaj proti Sloveniji.

Več v foto galeriji.